Markedskommentar: Lave oliepriser giver amerikansk aktiefest

På grund af de lave oliepriser kan især amerikanske virksomheder og forbrugere se frem til gode tider det næste halve år. Oliepriserne er faldet med mere end 25 procent siden juni i år, og det giver lavere brændstofpriser for forbrugerne og lavere produktionsomkostninger for virksomhederne.

Det driver i sidste ende aktiekurserne opad, vurderer chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

”Det er godt for forbrugerne, for økonomien og for aktiemarkederne, især i USA. Helt almindelige mennesker, der tanker benzin ved standerne, har glæde af de faldende oliepriser. Det er ligesom en skattesænkning, fordi man jo kan bruge de penge, man sparer på tanken, til forbrug. De fleste virksomheder i Europa, USA og Asien er råvareforbrugende og har derfor glæde af et råvareprisfald,” siger Henrik Henriksen.

I USA vil de lave oliepriser alt andet lige løfte væksten med op til 0,5 procentpoint næste år, vurderer han. I Europa og især i Danmark er der flere afgifter på brændstof, så derfor er de lave priser på det sorte guld ikke helt så stor en fordel.

Helt almindelige mennesker, der tanker benzin ved standerne, har glæde af de faldende oliepriser.

”Danmark er nok et af de mest atypiske eksempler, fordi vi er et af de lande, hvor brændstofpriserne falder mindst, når oliepriserne falder. Det er på grund af vores afgiftssystem. Vi kan jo ikke se på benzinstanderne, at oliepriserne er faldet med 25 procent siden i sommer,” pointerer Henrik Henriksen.

Han mener, at faldet i olieprisen skyldes et stigende udbud på markedet som følge af flere oliefund. Prisen er dog tæt på bunden, vurderer Henrik Henriksen.

”Vi er ved at nærme os et niveau, hvor olieprisen nok ikke kan falde meget mere. Det nuværende fald er måske endda en overreaktion,” siger chefstrategen.

Der er også finansielle stramninger på vej, som vil tage noget af luften ud af olieballonen.

”Vi forventer, at Den Amerikanske Centralbank strammer pengepolitikken og hæver renten i sommeren næste år,” slutter Henrik Henriksen.

Amerikanere med lav indkomst får forholdsmæssigt mest ud af olieprisfaldet. Prisen toppede i år med 115 dollar per tønde olie i juni måned. Siden er den faldet til 82,5 dollar per tønde i dag, fredag. Den lave oliepris er positiv for den globale vækst, men for råstoftunge og olieproducerende lande som Saudi-Arabien, Canada, Rusland og Norge er det en udgift.