Markedskommentar: Draghis opkøbsprogram kan blive endnu større

Med sit massive opkøbsprogram har Den Europæiske Centralbank (ECB) spændt et sikkerhedsnet ud under europæisk økonomi, og det bliver ikke taget ned, før eurozonen igen er på sikker kurs.

Derfor kan opkøbsprogrammet ende med at blive endnu større end de 8500 mia. kr., som blev annonceret af centralbankchef Mario Draghi i går. Det fortæller chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

”Det løber i princippet til september 2016, men i realiteten vil det fortsætte indtil inflationen igen bevæger sig op i retning af de 2 pct.  Derfor vil markedet i praksis tolke det her som om, at sikkerhedsnettet er spændt ud, så længe der er behov for det. Enten får vi vækst og inflation i Europa, eller også får vi flere opkøb fra Draghi,” siger Henrik Henriksen.

Chefstrategen fortæller, at opkøbsprogrammet fra Den Europæiske Centralbank i første omgang blev større og mere åbent end man havde ventet. Det sker samtidig med, at en række andre faktorer i forvejen peger i den rigtige retning for Europa.

”Væksten stimuleres af den faldende oliepris, den svækkede eurokurs i forhold til dollaren og de lave renter. Derudover har de europæiske banker i en ny undersøgelse signaleret, at de oplever stigende efterspørgsel og i stigende grad er villige til at låne ud,” fortæller Henrik Henriksen.

Derfor mener chefstrategen, at der er udsigt til gode tider for investorer i europæiske aktier.

”De historiske erfaringer med lignende opkøbsprogrammer fra USA, Japan og Storbritannien peger på, at det er positivt nyt for aktiemarkederne. I modsætning til amerikanske aktier ligger europæiske aktier stadig 10 pct. lavere end deres toppunkt i år 2000 og 2007. Draghis opkøbsprogram vil medvirke til at afslutte 14 negative år for europæiske aktier,” siger Henrik Henriksen.