Dansk regnskabssæson forgylder pensionskunder

De største danske virksomheder er kommet forrygende gennem regnskabssæsonen, og det har sendt et milliardbeløb i retning af de danske pensionskunder. I pensionsselskabet PFA Pension har investeringerne i danske aktier alene siden årsskiftet givet et afkast på hele 18 pct., hvilket i kroner og ører svarer til 2,8 mia. kr.

Det fortæller direktør i PFA Asset Management Jesper Langmack.

”Vi har set nogle fremragende resultater fra en række af de største danske selskaber. Det danske marked har leveret en indtjeningsvækst på 18 pct. i 2014, og det har afspejlet sig i aktiekurserne, hvor der har været rigtig pæne stigninger at hente,” siger Jesper Langmack.

Mærsk og Novo Nordisk i front
Med en samlet beholdning på omkring 17 mia. kr. i danske aktier er PFA blandt de største aktører på det danske aktiemarked. PFA har bl.a. store investeringer i to af de helt tunge selskaber i det danske C20-indeks, A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk.

Det er netop blandt sværvægterne i det ledende danske aktieindeks, at PFA har skabt en stor del af årets afkast i danske aktier.

”Mærsk og Novo har været to af de helt store bidragsydere til afkastet. Novo Nordisk præsenterede endnu et rigtig stærkt regnskab og fortsætter bare med at levere varen, og ser man på Mærsk, så har de været dygtige til at få skabt en mere fokuseret forretning med en række frasalg,” siger Jesper Langmack

Smykkegigant imponerer
Den helt store kursraket på det danske marked i den seneste tid har imidlertid været smykkeselskabet Pandora, hvor PFA har aktier for omkring 1,2 mia. kr. Smykkeaktien er steget 22 pct. siden årsskiftet, og Jesper Langmack forventer, at der er mere i vente fra Pandora.

”De er ved at udvikle forretningen, så de får skabt mere af indtjeningen fra andre produkter end de meget populære armbånd og charms, som ellers har været det Pandora har været kendt for. Efterhånden som de får et bredere produktudbud, så vil risikoen blive mindre på salgssiden, og så vil investorerne være villige til at betale en højere pris,” siger han.

Men det er ikke kun Pandora, Jesper Langmack har forventninger til. På trods af et meget stærkt 2014, regner direktøren med, at indtjeningsvæksten vil fortsætte i de største danske selskaber i 2015.

”Vi ser en række af de største danske selskaber skrue op for forventningerne til 2015, så der er stadig plads til optimisme. Vi forventer et år, hvor vi igen kommer til at se en tocifret vækst i indtjeningen på det danske marked,” siger Jesper Langmack og fremhæver kronekursen som en positiv bidragsyder.

”Den danske krone er blevet væsentligt svækket i forhold til udenlandsk valuta. Det styrker de danske selskabers konkurrenceevne, og det giver en fordel for virksomheder, der har en stor del af deres indtjening i fremmed valuta, når de skal omveksle det til danske kroner,” siger Jesper Langmack.