Markedkommentar: Argentina i højt spil om landets økonomi

En statsbankerot i kriseramte Argentina vil få vidtrækkende konsekvenser for det sydamerikanske land. Derfor forventer Senior porteføljemanager i PFA Pension Ulrik Roux Wolke, at Argentina når frem til et kompromis med landets kreditorer, inden det kommer så vidt.

”Argentina har ikke råd til bare at lade den her sag løbe, for så vil det ret hurtigt begynde at ramme landets banker og virksomheder, og det vil sætte Argentina kraftigt tilbage,” siger Ulrik Roux Wolke.

I går ved midnat udløb fristen for juni måneds rentebetaling for den nuværende statsgæld på grund af et sagsanlæg fra de to amerikanske hedgefonde NMl og Aurelius Capital Management, som Argentina skylder penge fra sidste gang, landet gik bankerot i 2001. Derfor har Argentina nu officielt misligholdt sin gæld og er i betalingsstandsning.

Betalingsstandsningen er kulminationen på en flerårig juridisk kamp med de to hedgefonde i det amerikanske retssystem. Det er endnu ikke lykkedes at nå frem til en aftale mellem parterne, og før det sker, kan Argentina ikke betale af på resten af landets gæld. Det vil i sidste ende føre til en statsbankerot.

Argentina med præsident Christina Fernandéz de Kirchner i spidsen har været meget lidt villig til at lave en aftale med de to hedgefonde, men Ulrik Roux Wolke tror, at hun i sidste ende vil være nødt til at give sig for at nå frem til et kompromis.

”Christina Fernandéz de Kirchner kan ikke tåle at køre landet i sænk. Konsekvenserne er simpelthen for store både for landet og hende selv. Derfor er der grænser for, hvor langt hun vil gå, selvom hendes retorik er meget hård for øjeblikket,” siger han.

Samtidig mener han også, at Argentinas motivation for at få løst den nuværende strid og undgå en bankerot må være særdeles stor.

”De seneste to til tre år har Argentina faktisk gjort meget for at komme tilbage i det gode økonomiske selskab. Det her er det sidste skridt. Hvis de får styr på den her sag, så kan de komme tilbage og låne penge på normale vilkår igen,” fortæller Ulrik Roux Wolke.