Markedskommentar: Inflationsgyser presser ECB til handling

Priserne i eurozonen stiger ikke hurtigt nok til at afværge risikoen for deflation, hvilket vil føre til nye store problemer for europæisk økonomi. Det er konklusionen på baggrund af dagens inflationstal, og derfor forventer seniorstrateg i PFA Pension, Witold Bahrke, at Den europæiske centralbank (ECB) er klar til at tage nye værktøjer i brug for at få gang i økonomien.

”Ser vi igennem de kortfristede udsving, er billedet nogenlunde klart. Eurozonen er inde i en farlig udvikling med en faldende inflation, som risikerer at ende i en deflationsspiral. Deflation medfører, at væksten i bedste fald står i stampe. I værste fald havner økonomien i recession, altså et skrækscenarie for eurozonen,” siger Witold Bahrke.

Dagens tal viser, at den årlige inflation krøb op på 0,7 pct. i april, en anelse lavere end de 0,8 pct., som var forventet. Forrige måned lå tallet på rekordlave 0,5 pct. Det var i nogen grad ventet, at inflationen skulle stige, først og fremmest fordi påsken lå tidligere sidste år.

”Den lave inflation volder ikke overraskende stor hovedpine i ECB. Jo længere inflationen ligger så lavt som den gør, jo vanskeligere bliver det derfor for centralbanken, at presse den tilbage til målværdien på lidt under 2 pct.,” siger Witold Bahrke.

Et muligt værktøj for ECB kunne være kvantitative lempelser, eller i folkemunde seddelpressen, hvor centralbanken i stor stil opkøber obligationer, og Witold Bahrke tror, at det kan blive aktuelt i løbet af året.

”Som sådan er dagens tal ikke tilstrækkelig lavt til, at ECB sætter gang i kvantitative lempelser her og nu. Men de makroøkonomiske risici er for store til, at ECB kan nøjes med at snakke om alle de redskaber, man har i værktøjskassen til at bekæmpe deflationen. Vi forventer derfor konkret handling i løbet af 2014,” siger han og tilføjer:

”I første omgang vil man sænke renten, inklusive negativ indskudsrente, og derefter vil kvantitative lempelser være det næste skridt. Det er på ingen måde en garanti mod deflation, men det er stadig det værktøj, med den største chance for succes.”