PFA: Det Amerikanske opsving fortsætter

Hos PFA Kapitalforvaltning er der toppoint til USA efter dagens amerikanske tillidsindeks for boligmarkedet. Udviklingen holder stadig hånden under væksten og forbruget

Det amerikanske tillidsindeks for boligmarkedet, NAHB, er netop blevet offentliggjort, og der er gode nyheder. Tillidsindekset er steget med 3 point fra 56 til 59  i august, der er det højeste siden 2005. Det indikerer fortsat markant fremgang i det amerikanske boligbyggeri.  PFA Kapitalforvaltning har i denne omgang holdt mere end sædvanligt øje med udviklingen i USA. Den øgede opmærksomhed skyldes, at boligmarkedet har været en vigtigt drivkraft bag opsvinget i USA det seneste års tid, og situationen omkring de stigende obligationsrenter kan ramme boligmarkedet og derigennem amerikansk økonomi.

- Nu kan vi så konkludere, at de seneste rentestigninger har endnu ikke formået at hive tæppet væk under tilliden i byggesektoren i USA. Der er en robust aktivitet i boligbyggeriet i USA, siger chefstrateg Henrik Henriksen.

De to vigtigste drivkræfter bag det amerikanske opsving er fremgangen på jobmarkedet og boligmarkedet. Opsvinget på boligmarkedet løfter formuerne i de amerikanske husholdninger, og nybyggeriet skaber nye arbejdspladser. Begge dele har været med til at holde hånden under forbruget og væksten i 2013, hvor den amerikanske stat har strammet finanspolitikken og øget skatterne.

- Der er set de første tegn på, at stigende renter dæmper opsvinget på boligmarkedet. Salget i byggemarkederne har skuffet den seneste måned, ligesom færre har søgt om boliglån. Aktiekursen på de amerikanske homebuilders er faldet tilbage, og prisstigningerne på boliger har været mindre markante de seneste måneder. Var NAHB indekset faldet markant tilbage, kunne det være et varsel om at de stigende renter rammer boligsalget og boligbyggeriet negativt, og at opsvinget i USA er mere skrøbeligt end antaget. Det er dog ikke tilfældet, siger Henrik Henriksen.

NAHB kan have betydelige implikationer for aktie- og obligationskurserne. Mens de stigende renter har betydet negative afkast for obligationsinvestorerne, har opsvinget understøttet aktierne, som markant har outperformet obligationer i år. Svage tal for det amerikanske boligmarked kan være et varsel om at denne trend vender og dermed et comeback til obligationer.

- Nu ser vi så, at opsvinget på det amerikanske boligmarked fortsætter, og det er gode nyheder. De lange renter er ganske vist steget, men ligger stadig på et lavt niveau, og for amerikanere er det stadig langt billigere at eje end at leje deres bolig. Samtidig er boligpriserne stigende, og det samme gælder friværdierne. Bankernes appetit på at låne ud er stigende, og forbrugernes tillid til fremtiden er den højeste siden finanskrisen. Boligbyggeriet har ligget underdrejet i en årrække og ligger stadig på et lavt niveau, påpeger Henrik Henriksen.

PFA Kapitalforvaltning tror derfor ikke, at NAHB indekset er på vej ned lige nu. NAHB indekset er steget fra et ekstremt lavt niveau på 13 i sommeren 2011 til 59  i  august . Et fortsat højt niveau er nøglen til yderligere fremgang i amerikansk økonomi og de globale aktiemarkeder.