Markedskommentar: Europæiske renter ser stadig lave ud

Europa er blevet ramt af voldsomme rentestigninger på obligationsmarkedet i de seneste uger. Den toneangivne tyske rente på 10-årige statsobligationer er på kun 3 uger steget med omkring 60 basispunkter, hvilket er det største udsving siden november 2009.

Men ifølge seniorstrateg i PFA Pension er stigningerne en helt naturlig reaktion på de rekordlave renteniveauer, som har præget europæisk økonomi i 2015.

”Renterne var faldet alt for langt ned i forhold til, hvordan virkeligheden ser ud omkring os. Derfor var det nok uundgåeligt med en korrektion i markedet,” siger Rasmus Pilegaard.

Han afviser ikke, at renterne kan komme endnu højere op i den kommende tid.

”Hvis man ser på vækst- og inflationsforventningerne i Europa, så kan man sagtens retfærdiggøre tendensen med højere renter, og niveauerne er stadig forholdsvis lave for de lange danske, tyske og europæiske renter,” siger seniorstrategen, der dog er overrasket over, hvor hurtigt rentestigningerne har ramt markederne.

”Hastigheden hvormed renterne er steget har været ret ekstrem. Derfor forventer vi også, at investorerne snart stopper op for at få pusten. Når det sker, vil nogle nok anse obligationer som værende attraktive igen og så kan vi faktisk forvente en mindre bevægelse den anden vej – dog ikke helt tilbage til udgangspunktet,” siger han.

Rasmus Pilegaard mener, at man bl.a. skal holde øje med olieprisen og den stigende inflation i Europa for at finde en forklaring på de højere obligationsrenter.

”Olieprisen er begyndt at stige, og det har igen gjort det aktuelt at holde øje med inflationen. Man kan se, at inflationsforventningerne i Europa er begyndt at stige. Når man kombinerer det med de stigende vækstforventninger, så styrker det troen på, at europæisk økonomi er i bedring, og det ender i sidste ende ud i højere renter på obligationsmarkedet” siger Rasmus Pilegaard.