Markedskommentar: Græsk parlament kan grundstøde gældsaftale

På trods af, at der nu er fundet en aftale mellem Grækenlands regering og landets kreditorer, er det stadig for tidligt at erklære den græske krise for løst. Det vurderer seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard.

”Jeg mener stadig, at der er en vis grad af usikkerhed om, at det her kommer i gennem i parlamentet i Athen. Der blev sagt tydeligt nej til den forrige aftale, da man spurgte befolkningen, og den her aftale er mindst ligeså hård og kræver øjeblikkelig implementering af flere reformer. Den græske premierminister Alexis Tsipras får brug for al hans politiske styrke og opbakning fra andre partier i parlamentet end hans eget Syriza-parti,” siger Rasmus Pilegaard.

Ifølge aftalen ser det dog ud til, at Tsipras også har fået nogle indrømmelser fra eurogruppen, som kan hjælpe med at sælge pakken i Athen, forklarer Rasmus Pilegaard.

”Blandt andet ser det ud til, at aftalen indeholder mere konkrete løfter om gældslempelse og en vækstpakke, der kan modvirke de negative konsekvenser fra de øgede offentlige besparelser og skattestigninger,” siger han og tilføjer:

”Tilliden mellem parterne er dog tyndslidt, og det er ikke vanskeligt at forestille sig, at reformerne grundstøder i det politiske system i Athen. Det er set flere gange før de seneste år. Det kan meget nemt betyde, at Grækenland igen vil trække negative overskrifter senere i år.”

Det lange forhandlingsforløb har desuden kun gjort den økonomiske situation i Grækenland værre, hvilket har styrket frustrationen blandt den græske befolkning.

”Den græske økonomi har fået flere knubs, mens banksektoren har været lukket ned, og den økonomiske krise er derfor endnu dybere nu, end da forhandlingerne startede. Det gør det både sværere for grækerne at leve op til kravene om balancen på de offentlige budgetter, og det holder gryden i kog blandt den store andel af befolkningen, der har udtrykt deres dybe frustration med situationen,” fortæller Rasmus Pilegaard.

Markedet har taget godt imod nyhederne om en græsk aftale. Europæiske aktier er i skrivende stund på oppe med 1,5 pct. og er derfor på de højeste niveauer i juli, mens obligationsrenterne er svagt stigende.