PFA i top på afkast

Siden nytår har PFA skruet ned for risikoen i investeringerne. Det skete, da man vurderede, at 2016 ville blive et uroligt år på finansmarkederne. Strategien har virket, og PFA har sikret kunderne et afkast, der er i top i sektoren. Det viser en ny ekstern undersøgelse.

Som kunde i PFA Pension får du nogle gode afkast til din pensionsopsparing, som gør, at du får flere penge til at leve for som pensionist. Det viser en netop offentliggjort undersøgelse fra det anerkendte analysebureau Morningstar. Undersøgelsen blev bragt i Dagbladet Børsen, hvor PFA ligger nr. to på afkast for første halvår 2016 blandt ti store pensionsselskaber – og bedst blandt de kommercielle selskaber.

Vi har i år haft lidt mere fokus på at beskytte kundernes penge og lidt mindre fokus på at tage en højere risiko ved fx at investere i den næste komet-virksomhed eller -sektor

Godt afkast trods ustabile markeder

Det er først og fremmest en forsigtig tilgang til investeringen af dine pensionspenge på de meget usikre finansmarkeder i år, der har gjort, at du som kunde har fået nogle af branchens bedste afkast. Det fortæller direktør i PFA’s investeringsafdeling Henrik Nøhr Poulsen.

”Det er ikke én ting, der har reddet afkastet hjem. Der, hvor vi har gjort det godt i forhold til mange konkurrenter er, at vi har været mere tilbageholdende med at tage en stor risiko på de meget urolige markeder, vi har haft i år. Vi har på det seneste fået gavn af vores investeringer i fx ejendomme, infrastruktur, kreditinvesteringer – altså lån til virksomheder - som alle traditionelt er stabile investeringer. Aktier har givet noget mindre,” siger Henrik Nøhr Poulsen, der er direktør i PFA Asset Management.

Morningstars undersøgelse viser, at en PFA-kunde med middel risiko og 20 år til pension har fået et afkast på 1,71 pct. i første halvår. Det laveste afkast blandt de selskaber, der er med i undersøgelsen, var på minus 2,15 pct.

I undersøgelsen er KundeKapital fraregnet. KundeKapital er PFA’s model for overskudsdeling, der giver mulighed for et ekstra godt afkast på en del af opsparingen, der indgår i PFA’s kapitalgrundlag.

Efter undersøgelsens afslutning har finansmarkederne forbedret sig, hvorfor PFA’s kunder nu typisk vil have et højere afkast for året.

PFA skal være bedst på lang sigt

Henrik Nøhr Poulsen mener, at PFA’s kunder kan være tilfredse med resultatet. Samtidig peger han på, at PFA koncentrerer sig mest om det langsigtede afkast, fordi pension er en meget langsigtet opsparing. Det er målet i PFA’s strategi, at kunderne skal have sektorens højeste afkast på femårssigt.

”Vi er meget tilfredse med resultatet. På lang sigt vil vi gerne skabe højere afkast, men halvårsafkastet skal ses i sammenhæng med, at markederne har været meget svære. Vi har i år haft lidt mere fokus på at beskytte kundernes penge og lidt mindre fokus på at tage en højere risiko ved fx at investere i den næste komet-virksomhed eller -sektor. På den måde har vi så at sige skruet lidt ned for det varme vand, og det har vist sig at være til gavn for kunderne. Men vi tilpasser hele tiden vores investeringer, så vi ikke misser næste aktieoptur,” siger direktøren. 
 

Flere alternative investeringer

PFA har netop satset et større milliardbeløb på alternative investeringer, som ikke er børsnoterede – det kan fx være inden for energi. Det skal på sigt give et endnu højere og mere stabilt langsigtet afkast, oplyser Henrik Nøhr Poulsen. Det er en lidt dyrere investeringsform, men på grund af PFA’s størrelse kan selskabet være med i store projekter, som ellers ikke ville være mulige. Desuden er PFA som stor investor i stand til selv at håndtere mange af disse investeringer i stedet for at investere gennem et mellemled (fonde) som mange andre selskaber, hvilket også sparer omkostninger.