Chefstrateg: Dyrere råvarer giver gode afkast på nye vækstmarkeder

Henrik Henriksen er chefstrateg i PFA

2016 har været et comeback-år for investeringer på de nye vækstmarkeder, også kaldet emerging markets. Det fortæller chefstrateg i PFA Henrik Henriksen.

Se videoen med PFA's chefstrateg Henrik Henriksen herover

”Opturen på emerging markets kommer efter fem års hård modvind. Nu kan vi se, at de internationale investorer begynder at kigge i retning mod vækstøkonomierne. Bl.a. fordi nogle af dem har det bedre: Det er lykkedes Kina at undgå den hårde opbremsning i væksten, som man frygtede for et års tid siden. Samtidig er lande som Brasilien og Rusland begyndt at vise tegn på bedring efter en hård krise. Det har skabt optimisme omkring vækstøkonomierne,” siger Henrik Henriksen og fortsætter: 

”Råvarepriserne nåede bunden i starten af året og er siden steget. Der er en én-til-én sammenhæng mellem råvarepriserne og vækstøkonomiernes aktier, så når råvarepriserne går op, stiger vækstøkonomiernes aktier også. Derudover har en række af disse lande fået forbedret deres betalingsbalance, og indtjeningen i virksomhederne er begyndt at pege op efter mange års overinvesteringer.”

Trods fine udsigter er der også udfordringer, påpeger chefstrategen.

”På lang sigt er afkastmulighederne i de nye vækstmarkeder spændende, fordi den strukturelle vækst er bedre end i vores del af verden. Men der er også en række udfordringer. For det første er der mindre fokus på at skabe overskud til aktionærerne og mere fokus på omsætning og vækst. For det andet er de politiske risici større. Og så er der Kina: Hvis den kinesiske økonomi får en brat opbremsning i væksten, vil det ramme vækstøkonomierne forholdsvis hårdt,” slutter Henrik Henriksen.