PFA med i indvielsen af verdens største havvindmøllepark

Foto: Ørsted

Verdens største havvindmøllepark, Walney Extension Offshore Wind Farm, indvies officielt i dag, når PFA sammen med Ørsted og PKA åbner for kablerne med grøn strøm til 600.000 husstande

I dag indvies havvindmølleparken Walney Extension Offshore Wind Farm i det nordvestlige England, der dermed bliver verdens største havvindmøllepark i drift.

I november 2017 købte PFA halvdelen af havvindmølleparken af Ørsted sammen med PKA for ca. 17 mia. kr., så de to pensionsselskaber hver opnåede et ejerskab på 25 pct., mens Ørsted fastholdt en ejerandel på 50 pct. For PFA er det en direkte investering på ca. tre mia. kr. Derudover er opkøbet blev finansieret via en obligationsudstedelse, som PFA og PKA står bag.

"Det er en historisk begivenhed, og vi er i PFA meget stolte af at være medejer af verdens største havvindmøllepark i et stærkt partnerskab med Ørsted og PKA. Det er en milepæl på markedet for vedvarende energi og et vigtigt bidrag til den grønne omstilling. Det viser, vi er med helt fremme i etableringen og finansieringen af de største havvindmølleparker i verden,” siger Henrik Nøhr Poulsen, direktør i PFA med ansvar for aktier og alternative investeringer.

Havvindmølleparken består af 87 møller og opnår en kapacitet på 659 MW, hvilket svarer til strømforbruget i 600.000 husstande.

Solidt og stabilt langsigtet afkast

Med investeringen i Walney Extension Offshore Wind Farm følger en attraktiv inflationskorrigeret fastprisaftale på 15 år, som giver stabilitet og robusthed bag investeringen.

”Investeringen er den største investering i vedvarende energi i PFA nogensinde, og udgør en betydelig udvidelse af vores portefølje af alternative investeringer. Den passer perfekt ind i vores strategiske fokus på at give vores kunder solide og stabile langsigtede afkast," siger direktør Henrik Nøhr Poulsen.

Siden begyndelsen af 2016 har PFA investeret massivt og været part i nogle af de største og mest omtalte handler indenfor alternative investeringer bl.a. med opkøbet af TDC og investeringer i Nykredit, Danmarks Skibskredit, Interpark, Avantor og Walney Extension Offshore Wind Farm. I dag er porteføljen af alternative investeringer på mere end 30 mia. kr.

For yderligere oplysninger
Pressechef Kristian Lund Pedersen, 39 17 58 79 eller klp@pfa.dk

Fakta om Walney Extension Offshore Wind Farm

  • Ørsted har en ejerandel på 50 pct., mens PFA og PKA hver har en ejerandel på 25 pct.
  • Havvindmølleparken ligger i det Irske Hav, ca. 19 km fra Walney Island i Cumbria i det nordvestlige England og dækker et areal på 145 km2
  • Har en samlet kapacitet på 659 MW og kan dermed forsyne 600.000 britiske hjem med grøn strøm
  • Vindmølleparken består af 87 havvindmøller. 40 MHI Vestas Offshore Wind af typen V164-8,0 MW, og 47 Siemens Gamesa havvindmøller af typen SWT-7.0 MW-154 turbines.
  • Walney Extension Offshore Wind Farm overhaler London Array og indtager pladsen som verdens største havvindmøllepark i drift.

Fakta om PFA og investeringer i alternativer

  • PFA er Danmarks største kommercielle pensionsselskab med over 500 mia. kr. under forvaltning og 1,2 mio. pensionskunder.
  • PFA arbejder målrettet på at øge antallet af alternative investeringer og har i dag opbygget en portefølje på mere end 30 mia. kr. i unoterede aktier, infrastruktur og kredit. Målsætningen er at investere 10 - 15 mia. kr. om året i alternativer.
  • PFA har været part i nogle af de største og mest omtalte handler indenfor alternativer de seneste år bl.a. med købet af TDC og investeringer i Nykredit, Interpark, Danmarks Skibskredit, Avantor og Walney Extension Offshore Wind Farm.
  • PFA ønsker målrettet at investere i bæredygtige energikilder og har udover investeringen i Walney Extension Offshore Wind Farm i 2016 investeret i seks solcelleparker i England. Derudover er der givet store tilsagn til investering i en række af verdens førende infrastrukturfonde.
  • Lavrentemiljøet skaber behov for nye kilder til afkast og øget diversitet i porteføljen. Stabiliteten i porteføljen øges som følge af investeringer med langsigtet stabil indtjening. 2/3 af de alternative investeringer PFA indgår i er karakteriseret ved stabilt afkast og lav risiko.