PFA med i ny gigantisk havvindmøllehandel med investering på mere end 2 mia. kr.

Billedet er fra vindmølleparken Walney Extension, som PFA er medejer af

Når verdens kommende største havvindmøllepark, Hornsea 1, sættes i drift i 2020, står PFA bag som en af långiverne. Hornsea 1 kommer til at levere grøn strøm til mere end en million husstande

PFA tager endnu et stort skridt ind på markedet for vedvarende energi, efter Ørsted har underskrevet en aftale om at sælge 50 pct. af den britiske havvindmøllepark Hornsea 1 til Global Infrastructure Partners (GIP) for godt 37 mia. kr.

Denne gang er PFA ikke direkte medejer, men en vigtig part bag finansieringen af opkøbet.

Hornsea 1 er under opførelse og bliver med sin produktionskapacitet på 1.218 MW grøn strøm verdens største havmøllepark med sine 174 kæmpemøller. Når den står færdigbygget i 2020 vil den kunne levere energi svarende til strømforbruget i mere end en million husstande.

”Denne investering viser endnu en gang, at PFA kan være med i de største handler i verden indenfor vedvarende energi. Ikke alene som direkte ejer, men også som del af finansieringen i store og komplekse handler. Dermed fortsætter vi med at udbygge vores alternative investeringsportefølje og vores investeringer i den grønne omstilling, som samtidig bidrager til at give kunderne i PFA nogle solide og stabile langsigtede afkast,” siger Henrik Nøhr Poulsen, direktør i PFA med ansvar for aktier og alternative investeringer.   

Investeringen kommer kort tid efter, at PFA den 6. september 2018 var med til at åbne verdens største nuværende havvindmøllepark, Walney Extension Offshore Wind Farm, i det nordvestlige England, som PFA ejer 25 pct. af. Denne havvindmøllepark leverer strøm til godt 600.000 husstande.

PFA investerer over to mia. kr. i et efterstillet mezzaninlån

GIP finansierer delvist sit opkøb i havvindmølleparken ved hjælp af en finansieringspakke bestående af senior projektobligationer, syndikerede banklån samt et efterstillet mezzaninlån. PFA er eneste långiver bag mezzaninlånet på i alt ca. 2 mia. kr.

”Gode partnerskaber er centrale i handler som denne, hvor det er helt afgørende, at du har med professionelle, dygtige og globalt førende aktører at gøre. Med PFA’s størrelse og position på markedet har vi gennem de seneste år formået at være med i en række store investeringer, som samtidig har vist vi kan indgå både i det direkte ejerskab og på finansieringsdelen. Det er vi stolte af og viser bredden i de kompetencer, vi har indenfor alternative investeringer,” siger Henrik Nøhr Poulsen.

Finansieringen af opkøbet generelt vil til dato være den største enkeltprojektfinansiering i den globale vedvarende energisektor og omfatter udover PFA en lang række ledende institutionelle investorer samt en række af de største banker.

Læs også Ørsteds koncernmeddelelse om handlen på www.orsted.com

Fakta om Hornsea 1

  • Ørsted og Global Infrastructure Partners (GIP) ejer hver 50 pct. af Hornsea 1
  • Udover PFA er en lang række ledende institutionelle investorer samt en række af de største banker med i finansieringen af GIP’s opkøb.
  • Havvindmølleparken får en samlet kapacitet på 1.218 MW - nok til at levere strøm til mere end en million britiske boliger.
  • Hornsea 1 vil bestå af 174 7MW vindmøller fra Siemens Gamesa.
  • Havvindmølleparken dækker et areal på 407 km2 og vil være placeret i Nordsøen ca 100 km fra den britiske østkyst.
  • Hornsea 1 forventes at være fuldt færdigbygget i 2020.

Fakta om PFA’s investeringer i alternativer

  • PFA er Danmarks største kommercielle pensionsselskab med over 500 mia. kr. under forvaltning og mere end 1,2 mio. pensionskunder.
  • PFA arbejder målrettet på at øge antallet af alternative investeringer og har i dag opbygget en portefølje på mere end 30 mia. kr. i unoterede aktier, infrastruktur og kredit. Målsætningen er at investere 10 - 15 mia. kr. om året i alternativer.
  • PFA har været part i nogle af de største handler indenfor alternativer de seneste år bl.a. med købet af TDC og investeringer i Nykredit, Interpark, Danmarks Skibskredit, Avantor og Walney Extension Offshore Wind Farm.
  • PFA ønsker målrettet at investere i bæredygtige energikilder og har udover investeringen i Hornsea 1 og Walney Extension Offshore Wind Farm investeret i seks solcelleparker i England. Derudover er der givet tilsagn til investering i en række af verdens førende infrastrukturfonde.