Sådan kommer du i gang med at leve sundere

De fleste danskere vil gerne leve sundere. Men for mange kan det være svært at komme i gang. Rikke Bay Haaber, chef for Strategisk Sundhed i PFA, giver her gode råd til, hvordan man kan tillægge sig vedvarende sunde vaner.

Når vi tager hul på et nyt år, har mange danskere planer om at tillægge sig en sundere livsstil. Og generelt vil langt de fleste gerne leve sundere ifølge en ny undersøgelse fra PFA blandt knap 18.000 kunder.

Men det er svært at komme i gang, og selvom det rent faktisk lykkes at holde de sunde vaner i nogle uger, så er det de færreste, som formår at skabe en vedvarende ændring af vanerne.

I PFA’s undersøgelse angives manglende tid som den primære barriere for at komme i gang med en sundere livsstil. Det tyder på, at mange i en travl hverdag med job, familie og fritid har svært ved at få det presset ind.

"Vores dagligdag er i høj grad styret af vaner. Vi kører i mange henseender på automatpilot uden nødvendigvis at stoppe op og reflektere over det. Men det er værd at stoppe op og se på, hvordan vi med små greb kan ændre vaner og gøre noget godt for os selv og vores helbred. Og faktisk skal der ikke så meget til, som vi tror," siger Rikke Bay Haaber, chef for Strategisk Sundhed i PFA.

Gode råd til at komme i gang med og holde fast i sundere vaner:

- Du skal naturligvis ville ændre en vane og tage en bevidst beslutning om at ændre den. Så holder du fast i din ændring - og bliver ved med at gentage den, indtil den er blevet til en ny vane. Noget nyt, du gør helt automatisk uden at tænke over det. Forskerne siger, at det tager mellem 30 og 60 dage at ændre en vane.

- Når der er bump på vejen, så er det op på hesten igen. Det handler om at tage små skridt, et ad gangen og opsætte delmål, så du kan se og mærke forandringen.

- At holde fast i en forandring kræver viljestyrke, og den har vi mest af tidligt på dagen. I løbet af dagen bliver vi udsat for flere og flere fristelser, som vi skal modstå, og vores viljestyrke svækkes. Vær bevidst om denne cyklus, hvis du vil holde fast i en ny vane. Er det f.eks. motion, du vil have mere af, så forsøg at dyrke motion om morgenen. Er det dine kostvaner, du vil ændre, så start dagen med et nærende sundt måltid, og ha’ indkøbsseddel med i supermarked, hvis du handler på vej hjem fra arbejde, så du undgår fristelser.

- Samtidig kan du med fordel involvere dine nærmeste i forandringen og dine mål, så de støtter op og hjælper dig på vej.

- Det samme kan du gøre med dine fysiske omgivelser. F.eks. kan du stille løbeskoene frem, så du ikke kan undgå at se dem, og stille grøntsager og sunde snacks synligt fremme i køkkenet. Det lyder måske banalt, men det virker.