Mange har god grund til at tjekke pensionen i sommerferien

Mere end hver anden har særlig god grund til at tjekke, om pensionsordningen kan optimeres, og det gælder særligt de unge, viser ny PFA-analyse.

Sommerferien står for døren. Og dermed er der udsigt til en periode med afslapning, hvor de færreste nok planlægger at kaste et blik på deres pensionsordning. Alligevel har mange god grund til at bruge fem minutter i ferien på at få tjekket op på pensionen for at sikre sig, at der ikke venter potentielt ubehagelige økonomiske overraskelser i deres arbejdsliv eller i pensionisttilværelsen.

Det viser en ny analyse fra PFA af, i hvilken grad kundernes pensionsordninger aktuelt afviger fra PFA’s anbefalinger, når det gælder forsikringerne ved hhv. tab af erhvervsevne og død samt investeringsvalg.

Analysen viser, at 46 pct. af kunderne lige nu ligger i grøn på alle delene og dermed følger PFA’s anbefalinger, mens resten ligger i gul eller rød på et eller flere af elementerne. Dermed har mere end halvdelen altså særlig god grund til at undersøge, om de kan optimere deres pensionsordning.

”Analysen viser, at mange har det rigtige valg lige nu og derfor aktuelt ligger i grøn. Men der er samtidig en stor andel, som ligger i enten gul eller rød på et eller flere af elementerne, og som dermed potentielt kan optimere deres pensionsordning. Det gælder især, hvis man ligger i rød, hvor der er gode chancer for, at man kan forbedre noget,” siger Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA.

Det er blandt de unge op til 35 år, at der er den største andel, som afviger fra anbefalingerne. F.eks. ligger 67 pct. af de unge op til 35 år i gul eller rød på deres forsikring ved tab af erhvervsevne mod 53 pct. blandt alle aldersgrupper. Og 49 pct. af de unge op til 35 år ligger i gul eller rød på deres livsforsikring mod 29 pct. blandt alle aldersgrupper.

”At især de unge afviger fra anbefalingerne til forsikringsdækninger, er paradoksalt, da det netop som ung er særligt vigtigt at være godt forsikret. For det er typisk her, man etablerer sig med familie og bolig, og derfor er det ekstra vigtigt i den alder, at man har de rigtige forsikringsdækninger - så man selv og familien har noget at leve af og f.eks. kan blive boende i boligen, hvis uheldet er ude, og man er så uheldig at miste arbejdsevnen eller i værste fald dør,” siger Carsten Holdum og fortsætter:

”Dermed kan altså særligt de unge med fordel tjekke, om deres pensionsordning og ikke mindst forsikringsdækningerne kan optimeres. Men generelt er det en god idé for alle at bruge fem minutter på deres pension – især hvis det seneste pensionstjek ligger langt tilbage,” siger Carsten Holdum.
 

Nyt tiltag fra PFA

PFA har for nylig lanceret et nyt tiltag, som betyder, at kunderne ikke skal bruge lang tid på at gennemgå hele pensionsordningen fra ende til anden, men at de i stedet - når de logger ind på PFA’s hjemmeside – nemt kan få et overblik over, hvad de først og fremmest bør tage stilling til.

Det kan gøres hurtigt med tre nemme skridt:
- Log på din ordning på pfa.dk med NemID
- Få automatisk en oversigt over, hvad som er vigtigst at kigge på (markeret med RØD og GUL)
- Hvis du har truffet valg, som passer til dig, men som måske ikke lige passer til PFA’s anbefalinger, så kan du ”bekræfte valget”, så spørger vi ikke til det igen (medmindre din situation ændrer sig)

Det behøver ikke tage ret lang tid. Og hvis alting er i GRØN, kan man slippe af med den dårlige pensionssamvittighed, som mange fortæller om: ”jeg ved, det er vigtigt, men det er for indviklet, så jeg gemmer det lige til senere."